Kartozoologi n. Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng.
Om kartozoologi Kartozoologiens venner Nyheter Dyreliv Hummer og kanari

nyheter :: Arkiv til 2006

NRK1, 31. desember 2007

Kartozoologiske julenøtter

NRKs julenøtter på årets siste dag inneholdt en oppgave som bør ha vært særdeles lett match for alle kartozoologi-interesserte.

Se innslaget her


Stavanger Aftenblad, God Helg 6. oktober 2007

Norske forfattere bak dansk snop

ÆLLINGBOLCHER: Boken «Det dyriske København» er en bok som ser byen gjennom dyreøyne, forfattet av Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt. De fant blant annet konturen av H. C. Andersens (bildet) grimme ælling…

Les mer


Børn og Unge – Fagblad for pædagoger og klubfolk 30/2007

Dyr på vejen

Jagten på den skjulte elefant giver ideer til en ny slags udflugter med skattejagt efter kort. Kartozoologi kaldes denne nye sport, som nogle vanvittige nordmænd har fundet på. Ligesom man kan se på figurer i et terazzogulv og i skyernes formationer - som hos Damm og Nyström - kan man se figurer forme sig på et kort.

Les mer


17. september 2007 – Boarding.no

Norske forfattere bak nytt dansk sukkertøy

En helt ny Københavnguide så dagens lys like før sommeren; "Det dyriske København" er en bok som ser byen gjennom dyreøyne. Midt i den danske hovedstaden har forfatterne Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt funnet konturen av selve HC Andersens grimme ælling – den stygge andungen.

Et av stedene de utforsker er dropsfabrikken Sømods Bolcher i Nørregade, der dropsene fremdeles lages etter gamlemåten, nemlig for hånd.

Les mer


7. september 2007 – Alt om København (Berlingske Tidende)

Kartozoologiske byture

Det er mange måder at se byen på. Man kan se den som arkitektur og historie. Men livet mellem husene, de sociale processer, magtkampe mellem befolknings- og aldergrupper – eller cyklisterne – kan man ikke forstå uden at forsøge at tænke det hele sammen.
   Undertiden kan man imidlertid få et skarpere blik for byen ved, at man – i stedet for at forsøge at se helheden – vælger detaljen. Det lyder som en hel videnskab.

Les mer


7. august 2007 – Berlingske Magasin

Det dyriske København

Hvis København var et dyr, hvilket dyr var byen så? En ølhund? En brølabe? Nej, det er mere befolningsflertallet fredag aften. Selve byen er en grim ællling. Og det er ganske videnskabeligt.

Les mer


18. juni 2007 – Bogmarkedet nr. 12

Ny kartozoologisk guide

Vi har tidligere skrevet om Kartozoologisk Forening, da de tre gakkede nordmænd Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt udgav 'Jagten på den skjulte elefant', som udkom på forlaget Introite! - en bog om at gå på opdagelse i byer efter de dyremønstre, der springer ud af gademønstret.

Les mer


17. august 2007 – Norsk Kartozoologisk Forening

Ælling-bolscher hos Sømod's

De av våre venner som har lest reiseguiden Det dyriske København eller rapporten fra Den grimme Ælling i Jakten på den skjulte elefant, vet at omrisset til den stygge andungen («ællingen» blant venner) blant mye annet omfatter Sømod's bolchefabrik (dropsfabrikk for våre norse venner). Sømod's har på eksemplarisk vis fattet at de ligger midt i Københavns dyriske hjerte, og har nå startet produksjon og salg av ekte ællingbolscher!


7. juli 2007 – Aftenposten

Hysterisk morsom

DENNE hysterisk morsomme boken presenterer noen av de foreløpige funnene til en voksende gjeng entusiaster som driver med kartzoologi.
     Blant de rent sagt oppsiktsvekkende funnene er et politisk sprettneshorn og en frognersk riesenterrier midt i Oslo, en stolt kronhjort i sentrum av Skien og en skotsk kulturku i Edinburgh.

Les mer


19. juni 2007 – Peter og Ping

Dyriske Ture

Inspireret af bøgerne «Jagten på den skjulte elefant» og «Det dyriske København» arrangerer Peter og Ping ture gennem Københavns hjerte. Vi går fra dyr til dyr og hører samtidig en række fortællinger om København set fra nye vinkler.

Les mer


24. juni / 1. juli 2007 – NRK Radio P1:

En dyrisk tilnærming til København

Programmet «Deilig å være dorsk - i Danmark» tar for seg det dyriske København. Innslaget kommer på lufta i programmet enten søndag 24. juni eller 1. juli kl. 14:03. Vi bringer det her i verdenspremiére!

Hør innslaget


5. juni 2007 – Fyens Stiftstidende:

Bagsidedyr fanget i arkiv

«Generalsekretariatet for Dansk Kartozoologisk Forening kan meddele, at de bagsidelæsernes kartozoologiske fund fra foråret 2007 nu er spærret inde i det elektroniske arkiv på Fyens Stiftstidende.»

Samtlige utgaver av Bagsidens sommerkonkurranse finnes nå samlet på denne nettsiden

Les mer (pdf - 10,7Mb)


5. juni 2007 – Lofotposten:

Sjekker inn med hjemmelaget id-kort

Eilert Sundt fra Lofoten sjekker inn på flyplassene med hjemmelaget id-kort. – Helt lovlig, sier Luftfartstilsynet.

Øverst på kortet står navnet på en forening de færreste har hørt om: Norsk Kartzoologisk Forening. Foreningens formål er å «lete etter riss av dyr i bykart»(!), og har tre medlemmer: Sundt selv, forfatter Tor Åge Bringsværd og Roger Pihl, skriver Lofotposten.

Les mer
– Høres utrolig ut


23. mai 2007 – Akers Avis Groruddalen:

Købens skjulte dyreliv

Sammen med to andre forfattende kartozoologer har Roger Phil fra Teisen laget en guide til byens hjerte i det de kaller «Det dyriske København».

Nå kan nordmenn bare lene seg tilbake og slappe av. Selv om dette er en reiseguide for Københavns sentrum, er det ikke nødvendig å ta turen til Danmark.
     Man kan bare sette seg godt til rette i godstolen med en god porsjon humor og finne veien til byens hjerte. Det har endelig kommet en guide som tar oss med i det todimensjonale dyreliv som finnes i København.

Les mer


Siste nytt:

Dansk Kartozoologisk Forening stiftet!

Dansk Kartozoologisk Forening (DKF) er nå stiftet under en enkel seremoni på Schæffergården utenfor København.

Les mer


11. mai 2007 – Bok og samfunn

Kartozoologi og nytt forlag

Heretter skal tusenvis av nordmenn rusle rundt i København på jakt etter dyr. Dyr i alle fasonger og alle typer. De skal rusle rundt «Den grimme Ælling» i Det dyriske København. Dette er nemlig navnet på den originale guideboken som også er ment å være «En guide til byens hjerte».

Les mer


Juni 2007 – Allt om Resor

Jakt på djur – kartozoologi

EN KARTOZOOLOG letar efter djurkonturer i stadskartor. Väl funnen vandrar kartozoologen längs figurens kontur och försöker hitta så många saker som möjligt som påminner om djuret – eller andra djur.

Les mer


9. mai 2007 - VG

Helt dyrisk!

KØBENHAVN (VG) Enda en København-guide er i hyllene –
denne gang med Den stygge andungen selv som cicerone.

Andunge i forkledning, må vi nesten si. For uten hjelp fra styret i Norsk Kartozoologisk Forening ville vi neppe fått øye på H.C. Andersen-figuren i det københavnske gatebildet.
Du skjønner ikke et kvekk? La oss forklare: Kartozoologene, anført av forfatter og dramatiker Tor Åge Bringsværd, finner mye glede i å vri og vende på bykart inntil de ser konturene av et dyr, formet av gatestrekene.

Les mer


9. mai 2007 - Østlandets blad

Dyriske kartlesere

– I tillegg til at det er en morsom lek, er det en mulighet til å se nærmiljøet med andre øyne. Og gjør det mye morsommere å være turist.

OSLO/HØLEN: Forfatteren Tor Åge Bringsværd i Hølen har vært i København. Og det ble det bok av, selvsagt. Han var sammen med sine to åndsfrender i Norsk Kartozoologisk Forening, Roger Phil og Eilert Sundt. De satt der med hver sin øl og et stort kart over København, på løvejakt.

Les mer


29. april 2007 - Fyens Stiftstidende

Find de fynske gadedyr

Få øje på dyrene i kortet og vind din vægt i is - og billetter til Legoland og BonBon-Land

Har du tænkt over, at din by myldrer med skjulte dyr? Prøv at studere et bykort og følg de mønstre, der dannes af gader og stræder. De mest uventede steder dukker der pludselig en hund eller en skildpadde eller en elefant op.

Les mer


7. mai 2007 - MSN Nyheter

Norske kartozoologer tar pulsen på København

Oslo (NTB): Norsk Kartozoologisk Forening har begjærlig kastet seg over København.

I boka «Det dyriske København – En guide til byens hjerte», forfattet av de tre generalsekretærer Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt og med utgivelse på Galrof Forlag i mai, gir de leserne en annerledes guide til den danske hovedstaden.

Les mer


5. mai 2007 - Lofotposten

Skal erobre flere hjerter

Eilert Sundt i Stamsund er én av de kartozoologiske stamfedrene som neste uke kommer ut med en reiseguide for København - sett med kartozoologiske øyne selvfølgelig.

I omrisset til den tykkfalne stamshunden i Stamsund bor kartozoologen Eilert Sundt (oppdaget av Sundt i tusenårsskiftet, og nøye beskrevet i den tidligere boken: Den skjulte elefant). Sundt er medforfatter til Det dyriske København – En guide til byens hjerte, denne gang gitt ut på eget forlag; Garlof forlag.Den praktiske reiseguiden til den danske hovedstaden kommer ut neste uke, og Lofotposten er sært nok første avis som anmelder reiseguiden.

Les mer


5. mai 2007 - Avisa Varden

Dyrisk slipp i København

SKIEN Norsk Kartozoologisk Forening slipper verdens første kartozologisk reiseguide i København førstkommende tirsdag. Midt i det hele sitter den Hølen-bosatte skiensforfatteren Tor Åge Bringsværd. Han er generalsekretær i foreningen, det er også Roger Phil og Eilert Sundt. De samme tre herrer har skrevet reiseguiden «Det dyriske København - en guide til byens hjerte»

Les mer


9. mai 2007 - Norge, det ofisielle norske nettsted i danmark

- En guide til byens hjerte, er navnet på boken som forfatterne Roger Phil, Tor Åge Bringsværd og Eilert Sundt vil presentere på Schæffergården. Det er en helt særlig Københavnguide som de tre kartozoologer har skrevet med "dyrisk" tilnærming. Onsdag, 9. mai kl. 18.30. Fri entré.

Kartozooologi er en ny ung vitenskap som byr på spennende opplevelser i en anderledes dyreverden. Karto henviser til at vitenskapen arbeider med kart, mens zoologi er viten om dyr. Med et kart i hånden gjøres oppdagelser i en hvilken som helst by der konturene av dyrefigurer dukker opp i gatenes utforming.

Les mer


9 mai 2007 - Fondet for dansk-norsk samarbeid

FONDET FOR DANSK-NORSK SAMARBEID er et bilateralt fond som har som formål å arbeide for økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge.

9. mai 2007 kl. 19.30 presenteres Det dyriske København på Schäffergården, fondets eiendom ved København. Gratis adgang. Alle velkommen.

Les mer


26. april 2007 - Østlandets Blad

Med Tor Åge, Karsten og Petra til København

Karsten og Petras pappa, Tor Åge Bringsværd, har tatt med barna til en av sine yndlingsbyer - København. I juni slippes reiseguiden «Karsten og Petra i tivoli».

HØLEN: I fjor høst residerte dikteren fra Hølen i en bygård ved Gråbrødretorv, midt i Københavns hjerte. Tre måneders stipendopphold ga god anledning til å legge siste strøk på «Karsten og Petra i tivoli».

(Bla til nederst i artikkelen. Den nye kartozoologisk reiseguiden til København er nevnt i siste del.)

Les mer


april 2007 - Adventure World

«Kartozoologi – En rejsende videnskab

Jagten på den skjulte elefant er en guide til en ny, ung videnskab, der byder på spændende opdagelser af en lidt anden dyreverden…

Les mer


29. mars 2007 - Avis2

«Norske kartozoologer tar pulsen på København

I boka «Det dyriske København - En guide til byens hjerte», forfattet av de tre generalsekretærer Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt og med utgivelse på Galrof Forlag i mai, gir de leserne en annerledes guide til den danske hovedstaden.

Les mer


28. mars 2007 - Visit Denmark

«Og det var kvakk, kvakk her, og det var kvakk, kvakk der…

Kartozoologi er kartlesing forviderekomne. Det foreligger riktignok en mer presis akademisk definisjon, men i virkeligheten handler det om å lese kart på en måte som ingen har lest kart før.»
Visit Denmark vier tre helsider til kartozoologi i sitt nye reisemagasin «Danske Smakebiter» som blant annet ble distribuert med Dagbladet onsdag 21. mars.

Les mer


15. januar 2007 - UKA 2007 i Bodø

«Mystisk dyr funnet på Høgskolen

Oppsiktsvekkende nok er det den siste tiden observert et mystisk dyr på Høgskolen. Dyret manifesterer seg på Høgskolens ”Her kan du røyke”-skilt. Det er snakk om et kartozoologisk funn av et, sannsynligvis, svært sjeldent dyr. Det er styret i studentfestivalen UKA 07 som hørt rykter fra flere hold om at det var observert et dyr på røykeskiltene, og det er også styret i UKA som har rapportert funnet videre til Norsk Kartozoologisk Forening…»

Les mer


7. januar 2007 - NRK P1, Ryk og Reis

«Kartozoologien er en ung vitenskap

Det første kjente som er skrevet om det, er en avisartikkel fra 1974. I år kom den første boken om fenomenet, og jeg har med meg i studio én av tre generalsekretærer…»

Hør innslaget her


Litteratursiden.dk - blog

Kartozoologi - ny kult - gå på jagt med familien

«Studer dit bykort og find et skjult dyr på bykortet. Inviter familien eller venner på en byvandring i dyret og fortæl om lokaliteterne. Det gjorde en norsk kartozoolog over Skanderborg. Her havde han fundet en højfjeldsstork…»

Les mer


17.–19. november, København

Norsk Kartozoologisk Forening på Bogforum

Tor Åge Bringsværd, Roger Pihl og Eilert Sundt signerer bøker, diskuterer kartozoologi og jakter på den skjulte elefant. Vi ønsker alle våre danske venner velkommen til stand nr. 26 på Bogforum!

Se også vårt billedshow og debatt på Fri Scene, lørdag 18. november kl. 15:00

Bogforum


29. oktober 2006 – Bok i sentrum

Saras telt søndag 29. oktober kl. 1545

Roger Pihl og Eilert Sundt presenterer kartozoologi og Jakten på den skjulte elefant for det boklesende publikum i Oslo sentrum.

Bok i sentrum


26. oktober 2006 – Litteraturhaus

Litteraturcafé torsdag 26.oktober kl. 1900

Litteraturcafé i kælderen til Litteraturhaus på Nørrebro. Tor Åge Bringsværd fortsetter å spre det glade kartozoologiske budskap. Gratis adgang. Alle er velkommen.

Om Litteraturhaus


23. oktober 2006 – Fondet for dansk-norsk samarbeid

Schæffergården mandag 23.oktober kl. 1930

Tor Åge Bringsværd foredrar om kartozoologi. Gratis adgang. Alle er velkommen.

Les mer


29. august 2006 – Norsk Kartozoologisk Forening

Kartozoologisk vindusutstilling

Fra våre aldri hvilende venner i Danmark har vi fått en billedreportasje fra den praktfulle vindusutstillingen til Bogladen ved Søerne på Østerbro (Østerbrogade 54)

Les mer


21. august 2006 – Norsk Kartozoologisk Forening/NRK Sommeråpent

Norgesmesterskapet i kartozoologi 2006

Alle episodene av sommerens norgesmesterskap i kartozoologi er nå redigert sammen til én film som kan sees her på Norsk Kartozoologisk Forenings nettsider. Se om igjen dine favorittøyeblikk fra sommerens vakreste eventyr!


11. august 2006 – Weekendavisen

Kartozoologi. Tre nordmænd grundlægger avantgardistisk pseudovidenskab.

Sjælden elefant fundet i København

Nordmændene har en særlig tradition for pseudovidenskab med spøgefuldt formål. Man kan for eksempel tænke på Jon Gisles klassiske afhandling om donaldismen, der med store akademiske armsving grundlagde studiet af Anders And med begreber som »rostilongitudinalkvotienten«, der målte andens relative næblængde og anstillede hypoteser om, hvorfor denne størrelse blev mindre i løbet af Carl Barks’ tegnerkarriere... Midt i al sin satire over akademisk stil indeholdt Gisles studie reelt skarpe og nybrydende iagttagelser om ande-universet.


10. august 2006

Lisbeth Fosser er norgesmester i kartozoologi 2006!

Lisbeth Fosser klarte kunststykket å dele førsteplassen med seg selv i 2. ukesfinale i norgesmesterskapet. Og nå har hun også kommet helt til topps i den store finalen og har vunnet det prestisjetunge norgesmesterskapet i kartozoologi med sitt bidrag "En australsk turist".

Norsk kartozoologisk forening gratulerer!


7. juli 2006 – Morgenbladet

Ukens navn: Tor Åge Bringsværd

Forfatter. Aktuell med boken Jakten på den skjulte elefant – kartozoologiske beretninger i utvalg (Cappelen)
– Kartozoologi er altså å finne dyrekonturer i kart og så utforske disse dyrene. Du sammenligner med stjernebilder?
– Vi ser jo mønstre i stjernene, men også på hyttetaket, i kvistene i veggen, i skyene. Man kan spise seg frem til et dyr i flatbrødet om man vil. Dette er en lek, og som alle gode leker har den mye ordentlig i seg …

Les mer


29. juni 2006 – NRK Sommeråpent

Bli med på NM i kartozoologi!

Det gjemmer seg dyr i våre bykart. Bli med når Sommeråpent kårer norgesmesteren i kartozoologi.
Sommeråpent skal denne gangen vie deler av sommeren til en helt spesiell hobby. Kartozoologi er vitenskapen som handler om å finne dyrefigurer i bykart. Nå er det klart for verdenshistoriens første offisielle norgesmesterskap i kartozoologi.

Les mer (med konkurranseregler) hos NRK Sommeråpent


28. juni 2006 – Dagsavisen

Har du skarpt blikk og et godt kart, kan du finne neshorn midt i Oslo. Tor Åge Bringsværd leder an det kartozoologiske nybrottsarbeidet. Og du kan bli med.

Ifølge forfatter og generalsekretær Tor Åge Bringsværd i Norsk Kartozoologisk Forening, er kartozoologi vår kanskje aller yngste vitenskap. Han deler tittelen «Generalsekretær i Norsk Kartozoologisk Forening» med to andre …

Les mer


28. juni 2006 – Lofot-Tidende

I morgen drar Eilert Sundt fra Stamsund i gang NM i kartozoologi i NRKs Sommeråpent

I løpet av sommeren vil grafisk designer Eilert sundt fra Stamsund dukke opp på skjermen med jevne mellomrom. Sammen med sine to kartozoolog-kolleger Tor Åge Bringsværd og Roger Pihl skal han i samarbeid med NRK-programmet Sommeråpent kåre en norgesmester i kartozoologi.

Les mer


23. juni 2006 – Norsk kartozoologisk forening

Norgesmesterskap i Kartozoologi i NRKs Sommeråpent

Norsk Rinkskringkastings sommerflaggskip skal i år vie deler av sommeren til kartozoologi: Sommeråpent arrangerer offisielt norgesmesterskap i kartozoologi, og Norsk kartozoologisk forening skal gjennom Sommeråpent kåre en norgesmester i kartozoologi.

Les mer


22. juni 2006 – Vestby Avis

Men størst av alt er ordet.

– Lesign er magi. At små sorte streker og rundinger på et stykke papir kan bli til forståelige ord som produserer bilder inne i folks hoder er intet mindre enn et under, mener forfatteren Tor Åge Bringsværd.
Selv produserer Bringsværd bøker i et tempo som kan få en til å tro at han deriver med magi og simpelthen bare tryller dem frem…

Les mer


20. juni 2006 – Norsk kartozoologisk forening

Den første kartozoologiske vandring utenfor Norge fant sted i Skanderborg.

Interessen for kartozoologi i Skanderborg (Jylland) er upåklagelig. Den 18. juni samlet alle kartozoologi-interesserte skanderborgensere seg på høyfjellstorkens skuldre og gikk et stykke nedover ryggen.

Les mer


16. juni 2006 – Akers Avis Groruddalen

«Dyriske kart og jakten på den skjulte elefant

Når Roger PIhl ser på et kart ser han ikke høydekurver, gatenavn og byer. Han ser elefanter, jerver og Loch Ness-monstret.
Nå har Pihl, sammen med Tor Åge Bringsværd og Eilert Sundt gitt ut boka «Jakten på den skjulte elefant - kartozoologiske beretninger i utvalg».

Les mer


15. juni 2006 – Horsens Folkeblad

«Storken i kortet

På lørdag er Roger Pihl guide i sin højfjeldsstork.
Skanderborg er det naturlige habitat for den yderst sjældne, men ikke særligt truede højfjeldssortk, som lyder det latinske navn Ciconia Mons Pardoxus

Les mer


15. juni 2006 – TV2 Østjylland

«Skanderborg har fået en stork

Skanderborg er hjemsted for en sjælden højfjeldsstork. I hvert fald ifølge en ny norsk bog.
Der er ikke mange, der ved det, men faktisk er Skanderborg hjemsted for noget så udansk som en højfjeldsstork.

Les mer


14. juni 2006 – Uge-Bladet for Skanderborg

«Kartozoologen kommer til byen

Nordmanden Roger Pihl kommer til Skanderborg på lørdag.
Roger Pihls bog "Jagten på den skjulte elefant" er netop udkommet på dansk, og i den anledning gennemfører han en såkaldt "storkevandring" fra Mindet til "Søslangen" - også kaldet "Dræbersneglen" - på Kulturhustorvet.»

Les mer


12. juni 2006

Verdensnyhet: kartozoologisk utgivelse
Verdens første kartozoologiske bokutgivelse er nå i handelen!
«Jakten på den skjulte elefant» kommer ut samtidig på norsk og dansk – i Norge på Cappelen forlag og i Danmark på Introite! publishers

Les mer


6. juni 2006 – Kanal 24

«Liker du kart eller dyr? Eller begge deler?

Da har du muligens et kartozoologisk talent, og du bør nok lese boka "Jakten på den forsvunne elefant" som kommer ut denne uka. Den er skrevet av de tre generalsekretærene i Norsk Kartozoologisk Forening: Eilert Sundt, Roger Pihl og Tor Åge Bringsværd. Reporter Marie Theisen har bedt Bringsværd definere hva en kartozoolog gjør.

Hør innslaget her


10. september 2005, Varden lørdag

«En guidet tur i hjortens rike»

Skiensforfatteren Tor Åge Bringsværd har grunnlagt en hel ny vitenskap sammen med to lekekamerater. Kartozoologi går ut på å finne dyremønster i byer og tettsteder som man så kan spasere langs. Varden har gått opp løypa rundt den såkalte «Skienshjorten» sammen med han som har æren for funnet.

Les mer


20. september 2005, NRK - Nitimen

«Om hvordan det er å bo midt i rompa til en elefant»

Den aldri hvilende generalsekretær Roger Pihl gjester Nitimen og tegner og forklarer om kartozoologi.

Hør innslaget her


19. september 2005, Dagsavisen.no

Avslører Oslos ukjente dyreliv

De er få, men arbeider iherdig med å finne dyr du ikke ante skjuler seg i Oslo. Roger Pihl har den sjeldne tittelen kartozoolog.

Les mer


12. juli 2005, Aftenbladet.no

Norske kartozoologer fant Loch Ness-monsteret

Norsk Kartozoologisk Forening kan denne uken stolt meddele at uhyret i den skotske innsjøen Loch Ness, Nessie blant venner, er funnet.

Les mer


5. april 2005, PRESSEMELDING

Uhyret i Loch Ness er funnet

Etter utallige vitenskapelige ekspedisjoner og mange mindre ærlige forsøk på dokumentasjoner, er uhyret iLoch Ness funnet! Nessie (som uhyret kalles) har opptatt mennesker over en hel klode i generasjoner, og gitt næring til alt fra kriminalromaner til en hel turistindustri.

Les mer


31. mars 2005, Jyllands-Posten

Det todimensionale dyreliv


En ny videnskab har set dagens lys. Den går i al sin enkelthed ud på at finde konturer af dyr i bykort og bærer af samme grund betegnelse kartozoologi. Tre nordmænd indtager fremtrædende positioner i forskermiljøet omkring kartozoologien.

Les mer


29. mars 2005, Campus Aarhus Universitet nr. 6/2005

Dyr på vejen

En ny videnskab har grebet vort norske broderfolk. Navnet er kartozoologi. Ordbogsforklaringen siger, at det er studiet af dyr, hvis omrids fremtræder paradigmatisk i gadebilledet på et bykort, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i terrænet. Videnskaben opstod i et sandt heurekamoment en tidlig forårsdag i 1974.

Les mer


25. februar 2005

Hummer og Kanari - Organ for Kartozoologiens venner i Norge er lansert!

Kartozoologiens venner i Norge har nå fått sitt eget organ her på nettstedet!

Les mer


17. april - 19. oktober 1958

Protokartozoologi ved Expo 58 i Brussel

Utstillingsområdet til verdensutstillingen Brussel 1958, Expo 58, viser den umiskjennelige konturen til Bos Taurus Exhibitus. Takk til Torgeir Eye Færavaag som tipset oss om dette.

Les mer


8. januar 2005, Dagbladet Magasinet:

Spalten «Entusiastene»

Det finnes mer enn 100 000 foreninger her i landet. Denne har medlemmer som er modne for kart.

Les mer


2. desember 2004, Norsk Kartozoologisk forening:

Medlemsopptak i Kartozoologiens venner

Vi har fått våre første venner!
Kirsti Nossum og Eivind Gran har sendt inn en imponerende søknad inneholdende observasjon av den Hengenebbete Lillestrømske Kanarifugl.
Observasjonen finnes under «Norge forøvrig» i seksjonen Dyreliv. Rapporten vil bli lagt ut ganske snart. Følg med!

Vi ønsker våre nye venner hjertelig velkommen!

8. november 2004, ordnett.no:

Kartozoologi – årets nyord?

Kartozoologien som vitenskap og ordet «kartozoologi» kan være i ferd med å få leksikal og akademisk anerkjennelse. Norsk Kartozoologisk Forening ønsker naturlig nok at kartozoologi skal få sin plass i norske ordbøker og leksika, og nå uttaler Kunnskapsforlagets nettsted ordnett.no at de støtter og applauderer denne søknaden.

Les mer

23. juni 2004, Skanderborgnettet:

Skanderborg på kartozoologiens verdenskort

I mange år har en stork skjult sig i Skanderborgs bykort. - Nu er den fundet - og nu bliver den aldrig væk igen, siger den lune nordmand Roger Pihl, der med gravalvorlig mine præsenterer sig som kartozoolog, og ser ud, som om han har løst gåden om universets skabelse.

Les mer

18. juni 2004, Lofot-Tidendes Sommeravis:

På sporet av Stamshunden

- Her ligger en hund begravet, sier Eilert Sundt megetsigende og kikker inn i et enormt strupehode. Bak ham puster Tor Åge Bringsværd og en håndfull andre sporhunder tungt. Kartozoologene har inntatt Stamsund.

Les mer

16. juni 2004, Århus Stiftstidende:

Skanderborg: Mal byens højfjeldsstork blå

I fantasiens og legens verden ligger der både guld og ædelstene, hvor regnbuen ender.

13. juni 2004, Ejer Baunehøjs Venner:

Kartozoologisk interesse i Danmark

Utforskningen av den Danske Høyfjellsstork (se Dyreliv) er planlagt til mandag 14. juni, og danske medier har allerede vist sin interesse.

Les mer hos TV2 Østjylland og DR Østjyllands Radio

7. juni 2004, Dagbladet.no:

Nytt fra dyreriket

Ikke alle bøker kommer ut ledsaget av like kraftige basuner som for eksempel «Gråsoner» av Arne Treholt. Noen bøker kommer ut i like stor hemmelighet som den virksomheten Treholt er dømt for å ha drevet med. De er nesten usynlige.


Les mer

6. juni 2004, Norsk Kartozoologisk Forening:

Jakten på den skjulte elefant

Norsk Kartozoologisk Forening undertegner intensjonsavtale med Cappelen om utgivelse av et kartozoologisk bokverk med arbeidstittel «Jakten på den skjulte elefant». Utgivelsen er planlagt til høsten 2005.

25. mai 2004, Norsk Kartozoologisk Forening:

Verdensnyhet: Kartozoolgi for alle i Stamsund

For første gang i kartozoologiens historie inviteres allmennheten med på en kartozoologisk forskningsekspedisjon. I forbindelse med årets internasjonale teaterfestival i Stamsund skal Norsk Kartozoologisk Forening foreta en undersøkelse og kartlegging av den nyoppdagede Stamshunden, og publikum inviteres til å være med på forskningsarbeidet.


Les mer

Mai 2004 - Impulse, Edinburgh:

«Holy Cow

All maps hide secret animals. Edinburgh's street map hides a cow, and you can walk on it. Sara Pihl did and entered the strange world of Cartozoology»

Les mer
   

27. april 2004 - NRK:

Generalsekretær Pihl intervjues i Wok i NRK P2, og bidrar derved til verdens første radiooverførte kartozoologiske ekspedisjon.

Hør innslaget her (6,6Mb)

13. april 2004 - dn.no:

«Seriøs moro med kart

Under den Internasjonale Teaterfestivalen i Stamsund i juni skal det lanseres et emne ukjent for de fleste: Kartozoologi.»

Les mer
   

5. april 2004 - Lofotposten:

«
Når Stamshunden bjeffer
Han har funnet en kartozoologisk hund i Stamsund, og ryktene går om at det også kan finnes en rein.»

Les mer

23. mars 2004:

TV 2 presenterer funnet av stamshunden på kveldsnyhetene.

Se filmklipp (3,9Mb)
   

30. mars 2004 - Avisa Nordland:

«
Finner dyr på kartet
Eilert Sundt har funnet stamshunden og er ganske stolt. Det er ramme alvor når kartozoologene er på dyrejakt i gatene.»

Les mer

26. mars 2004:

«GPS Drawing»: Nå kan man lage nøyaktig dokumentasjon av sine kartvandringer med GPS-teknologi. Kanskje dette blir fremtidens arbeidsredskap for kartozoologer? Takk til Frode Kleven som tipset oss.

Les mer
   

22. mars 2004 - PRESSEMELDING:

Dyret i Stamsund er funnet!
Videre utforskning og dokumentasjon er planlagt til årets internasjonale teaterfestival i Stamsund 1.-6. juni.

Les mer
   

12. november 2003:

Akers avis melder: «Dvergmaurslukeren finnes på Høybråten». Og nei, det er ikke helseministeren det siktes til.

Les mer
   

12. mars 2004:

«
I Oslo og London er jagten gået ind på storbyens hemmelige dyreverden. Kartozoologerne advarer: der skjuler sig dyr i selv de pæneste kvarterer.» Les mer
   

20. februar 2004:

Vi har hittil ukjente fagbrødre i London! Takk til Dag Olav Rønning som tipset oss om dyrene på London Underground.

Se mer hos Animals on the Underground
   

12. desember 2003:

Våre venner astrozoologene har gjort interessante funn på sola i førjulstiden. Mye tyder på at en godslig rødkledt eldre herre har vært svært nære ved å ta en Ikaros. Les mer i Dagbladet.
   

19. september 2003:

Etter omtale i Dagbladet Søndag har medlemssøknadene begynt å strømme inn. Men det er fortsatt plass til mange fler i bevegelsen, og det er uante mengder av dyr som venter på å bli oppdaget, så ikke nøl med å søke om medlemsskap!
   

25. august 2003:

Den første kartozoologiske ekspedisjon i
Oslo er nå gjennomført!


Forskningsresultatene vil presenteres på disse nettsidene i nær framtid, som en del av arbeidet med Oslos Dyreliv.