Kartozoologi n. Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng.
Om kartozoologi Kartozoologiens venner Nyheter Dyreliv Hummer og kanari

nyheter :: 2009/01

Tale til Nøff ved hans innbæring i 2009

I utgangspunktet skulle dette være en enkel oppgave, for Tor Åge Bringsværd er foreningens selvsagte taler i store og viktige forsamlinger. Ikke nok med at han er generalsekretær i Norsk kartozoologisk forening, han er også æresmedlem av Venn av Nøff.

Norsk kartozoologisk forening bedriver, som navnet ganske opplagt forteller,kartozoologisk forskning, eller, for å holde oss til den akademiske definisjonen: Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng.

Vanskeligere er det ikke.

Det handler med andre ord om å finne omrisset av et dyr på et bykart, og så skal man utforske konturen av dette dyret etterpå.

Kartozoologien som fag ble født da en torsk hoppet ut av et Reykjavik-kart og traff Tor Åge rett i ansiktet, midt under den hissige torskekrigen mellom islendinger og engelskmenn. Men i de neste tretti år var kartozoologi en sovende og ukjent vitenskap; helt til Eilert Sundt og jeg oppdaget hvert vårt dyr samtidig på hvert vårt hold, uten å vite om hverandre. Eilert fant den ringnesede dalahest som holder til omkring Rådhuset, mens jeg oppdaget den frognerske risenterrier i ambassadestrøket, og derfra har snøballen rullet jevnt og trutt av sted.

Foreningen har tre generalsekretærer; hvorav Tor Åge er den ene, men fordi han feires på Follo Folkehøgskole i dag, Tor Åge blir nemlig 70 år den 16. november, og fordi den andre av generalsekretærene; Eilert Sundt, bor i Hammerfest og er av den grunn forhindret fra å komme, må dere altså nøyes med meg, den tredje av generalsekretærene.

Sammen har vi skrevet tre kartozoologiske bøker, hvorav den ene av dem er diskret til salgs her i kveld.

Den heter «Det dyriske København» og er en reiseguide som som ikke forlanger at du skal reise til København. Den koster vanligvis 198 kroner; en pris som er sånn at du ikke skal skjønne at du faktisk betaler 200 kroner for den. Forlaget selger den for 150 kroner bare i kveld, og da går 75 av kronene til Venn av Nøff, og kan formodentlig hentes ut i form av nassetasser eller annet når våren kommer. Naturligvis kunne forlaget gitt enda større rabatter, men da ville det blitt mindre på Ven av Nøff. Pengene går med andre ord til en god sak. Og hvis du ikke kan betale i kveld, får du med deg en bok likevel, samt en lapp med forlagets kontonummer.

Muligens er det en tilfeldighet, og muligens er det ikke en tilfeldighet, men det er i hvert fall et uomtvistelig faktum at alle de tre generalsekretærene er født i det samme stjernetegnet; skorpionen. Når vi møtes avholder vi såkalte generalforsamlinger. Blant de faste punktene på agendaen er opptak av nye venner, og et av punktene på forsommerens generalforsamling var søknaden fra Venn av Nøff om opptak som venn av kartozoologien.

Det har seg altså slik at Venn av Nøff satte seg til med Oslokartet, og fant ikke mindre enn selveste Nasse Nøff! Nasse har Vålerengata i ryggmargen, og føler nok en viss støtte i å ha Strømsveien i ryggen. En støtte som kommer godt med når han har Galgeberg til langt opp over ørene. Videre kan vi se at Nasse har Danmarksgata i magen, og han sitter trygt med rompa plassert på Biskop Jens Nilssøns gate. Hva det forteller om Nasses forhold til øvrigheta kan vi bare gjette oss til. Riksvei 190 slynger seg vakkert som en løvetann ned mot Nasses syltelabber som befinner seg i Etterstadgata, og forteller oss at på vegvesenets plankontor må det finnes mennesker med sans for poesi som lager disse vakre landskapsskulpturene vi intetanende beveger oss rundt i til hverdags. Dette kartozoologiske funnet er gjengitt i all sin herlighet på www.kartozoologi.no og på Venn av Nøffs hjemmeside.

Og dermed er vi kommet fram til selve poenget, nemlig overrekkelsen av diplomet.

Teksten lyder:
På denne dag, søndag den 8. november 2009
gjøres det vitterlig at Venn av Nøff,
det vil si Harald og Trygve
har utvist et kartozoologisk sinnelag
ved utrettelig omsorg for Nøff
og observasjon av ham i gatene
og derfor herved opptas i foreningen Kartozoologiens venner i egenskap av bestevenn.
En venn av Nøff er en venn av kartozoologien.

Gratulerer!

Roger Pihl, gen.sekr.